Транс өөх тос ихээр агуулсан өргөн хэрэглээний хүнсний жагсаалт

Ургамлын тосыг өндөр температурт халааж устөрөгчтэй урвалд оруулснаар исэлдэж мууддаггүй тос буюу транс тос үүсдэг.

Тус тосыг хэтрүүлэн хэрэглэснээр цусны муу холестерин болох Low Density Lipoprotein(LDL)-ы төвшнийг нэмэгдүүлж улмаар судасны хатуурал үүсгэх өндөр эрсдэл дагуулдаг байна. Тиймээс транс тос агуулсан хүнсний бүтээгдэхүүнийг хэрэглэхээс татгалзах талаар дараах зөвлөмжийг Нийгмийн Эрүүл Мэндийн Үндэсний Төв(НЭМҮТ)-өөс гаргажээ.

Транс тосыг хэтрүүлэн хэрэглэснээр дараах өвчнүүдийг үүсгэх эрсдэлтэй:

  • Зүрх судасны өвчин, цус харвалт
  • Хөх, бүдүүн гэдэсний хорт хавдар
  • Альцгеймер, мэдрэлийн сэрэл дамжуулах чадвар сулрах
  • Таргалалт, чихрийн шижин.

Транс өөх тос ихээр агуулсан өргөн хэрэглээний хүнсний жагсаалт:

  • Маргарин ба ургамлын тос
  • Чипс
  • Шоколадны крем
  • Гурилан бүтээгдэхүүн
  • Майонез
  • Өрмөнцөр
  • Зарим чихэр
  • Ихэнх түргэн хоолны газрын тосонд шарсан бүтээгдэхүүн байна.

Дэлхийн зарим оронд транс тосыг хэрэглээнээс гаргасантай холбоотойгоор аливаа хүнсний бүтээгдэхүүний хайрцаг, сав, баглаа, боодол тосны агууламжийг бичихийг шаарддаг. Иймд иргэд та бүхэн өөрсдийн эрүүл мэндийг хамгаалах үүднээс шошгын мэдээллийг сайтар шалгаж авахыг НЭМҮТ-өөс зөвлөж байна.

Шошгын мэдээллийг шалгахад устөрөгжүүлсэн ургамлын тос буюу Hydrogenated Vegetable Oil гэсэн бичиглэлтэй бол үүнийг транс тос агуулсан бүтээгдэхүүн гэж ойлгож болно.

Түгээх
СЭТГЭГДЭЛ ҮЛДЭЭХ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *